Eetbare tuintip: veldzuring

De Latijnse naam voor veldzuring (ook wel zurkel genoemd) is Rumex Acetosa. Rumex betekent in het Latijn spijt en acetosa zuur. Als je deze wilde groente dagelijks eet krijg je vanwege het hoge oxaalzuurgehalte onherroepelijk nier- en blaasstenen dus spijt, maar eens in de drie à vier weken kan prima. Vooral de stengel is op warme dagen heerlijk fris, alsof je in een citroen bijt.

Al in het oude Egypte en Griekenland deed men zich tegoed aan veldzuring. In het Middellandse Zeegebied stond veldzuring in de oudheid bekend om zijn eigenschap scheurbuik te genezen. Er zit inderdaad veel vitamine C in.

Veldzuring is een vaste plant die in Nederland groeit in graslanden en soms op open plekken in bossen. Wil je zuring in je tuin dan is de variant bloedzuring een mooie die wij persoonlijk wat smakelijker en zachter vinden in een salade.

Bron: Derek Harper / Wikimedia Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *