Eetbare tuintip: peulen

Plant tussen je vaste planten eens wat peulen, je kunt spelen met hoogtes, van klimboon en kapucijner tot sperzieboon. Het is weer eens iets anders dan inĀ  rijtjes naast elkaar. Goede buren voor peulen zijn bonenkruid, tijm, kamille en de eenjarige mais.

Marije: ‘In mijn eigen eetbare tuin plant ik graag in het voorjaar nog allerlei peulen tussen de vaste planten. Het is nu dan ook een explosie van tuinbonen, peultjes en kapucijners. Soms goed zoeken tussen alle vaste planten maar des te leuker voor de kinderen. Sommige peulen hebben het in het begin niet overleefd omdat de mussen de jonge spruiten heerlijk vonden. Het is dan altijd afwegen, bescherm je ze of niet. Ik laat het graag wat los en vertrouw op de natuur. Meestal houden we dan een aantal maaltjes over om van te eten of snoepen.’

Over de peul
Een peul is een eiwitrijke vrucht die bestaat uit een vruchtblad en die bij rijpheid opengaat aan beide zijden. Peulvruchten zijn de zaden uit peulen, zoals erwten, linzen, tuinbonen. Sommige peulen worden in hun geheel gegeten, zoals peultjes en sperziebonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *