‘Maak hooi als de zon schijnt’

Een van de ontwerpprincipes van permacultuur gaat over energie opvangen en bewaren. Wanneer je je tuin ontwerpt en onderhoudt vanuit die gedachte, heb je geen of weinig hulpbronnen zoals water en voeding nodig.

Een voorbeeld is dat je in de lente geen teer pootgoed op vorstgevoelige plekken uitplant. Of dat je de warmte van de zon benut door een broeikas of een serre te plaatsen op de zuidzijde van het huis. Zo wordt het groeiseizoen verlengd en het huis met passieve zonne-energie verwarmd. Door water, zonlicht, warmte, biomassa en vruchtbaarheid vast te houden wanneer we maar kunnen, worden we zelfvoorzienend en veerkrachtig.

Voor ons als makers van Stenen kun je niet eten betekent dit ontwerpprincipe dat we via crowdfunding voldoende financiƫle energie proberen op te slaan om te starten, zodat we daarna zo min mogelijk andere bronnen nodig hebben. Daarbij hoort ook de vraag hoe we de gelden van onze supporters en sponsoren zo goed mogelijk benutten en inzetten. Het liefst zodanig dat er nieuwe geldstromen op gang komen waarmee we voort kunnen. Alles met de bedoeling om hooi eh boeken te maken als de zon schijnt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *