over

Het is heel normaal geworden: een tuin volledig betegelen. Het oogt zo lekker opgeruimd en strak. Een paar potten met buxus erop, de XL loungeset installeren en klaar. Tot de eerste hoosbui komt en het water niet wil weglopen. En je erachter komt dat je naar vogels in je tuin voortaan kunt fluiten. O, en je kinderen moeten naar de buren om te zien hoe een bloempje bloeit. Toch jammer.

Zo kan het ook
In het project Stenen kun je niet eten gaan Marije van der Park, Rozemarijn Oudejans en Sietske Mol op zoek naar eetbare tuinen in Nederlandse steden. Want die zijn er! Stenen kun je niet eten wordt een boek over particuliere eetbare tuinen in 24 Nederlandse steden, een reizende expositie van de foto’s en verhalen, en een website. De makers gaan van begin tot eind te werk volgens de ontwerpprincipes van permacultuur, want wie een boek maakt over groen, moet ook zelf groen doen.

Boek, expositie en website
Stenen kun je niet eten wordt geen ‘gewoon tuinboek’, geen kookboek, geen fotoboek, geen verhalenboek, maar van dat alles een beetje. In het boek komen foto’s, persoonlijke verhalen, tips en recepten samen. Het inspireert mensen met een tuin (ongeveer 70% van de Nederlanders) om zelf aan de slag te gaan. Met een eetbare tuin (niet te verwarren met een moestuin)  doe je meer dan tuinieren: je vergroot ermee de biodiversiteit, creëert mogelijkheden om te ontspannen, voorkomt lokale overstromingen, vermindert hittestress, zuivert de lucht en proeft ook nog eens hoe een vers een geplukte aardbei smaakt. Een eetbare tuin past in een duurzame samenleving én is gezond en lekker voor het hele gezin.

Een eetbare tuin:

  • is niet hetzelfde als een moestuin
  • heeft zoveel mogelijk eetbare planten
  • heeft zowel eenjarige- als vaste planten, vruchtdragende heesters en klimplanten

Duurzaam boekontwerp
Permacultuur wordt momenteel vooral gebruikt bij het ontwerpen, inrichten en renoveren van huizen, moestuinen, parken en sociale processen. Het betekent kortgezegd: zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de omgeving zonder deze uit te putten of te vernietigen. De makers van Stenen kun je niet eten willen onderzoeken hoe dat werkt bij het maken van een boek. Het onderzoek wordt vertaald naar inzichten voor andere makers (ontwerpers, schrijvers, uitgevers, drukkers) die duurzamer willen werken. Van hun bevindingen doen de makers ook verslag via een blog op deze site.