Permacultuur, wat is het eigenlijk?

Als makers van Stenen kun je niet eten gebruiken wij permacultuur als uitgangspunt. Dat betekent dat we ons vanuit de ontwerpprincipes van permacultuur steeds afvragen hoe we te werk willen gaan, stilstaan bij wat we tegenkomen en bewust kiezen hoe we ermee omgaan. Daarbij helpen de drie basisprincipes van permacultuur ons;

  • Zorgen voor de aarde
  • Zorgen voor elkaar
  • Deel wat er al is

Het is een sociaal proces maar ook een inhoudelijk proces; het gaat over de keuzes die we maken voor de inhoud en de productie van het boek.

Leven met de natuur
Permacultuur gaat over lage emissies, over eco-vriendelijk en in overvloed leven. Je maakt gebruik van wat er al is, zonder de aarde uit te putten of te vernietigen. Waar nodig herstel je de ecologie, zodat jij en de natuur erop vooruit gaan. Het idee is: laat de natuur zoveel mogelijk het werk doen en probeer met haar mee te denken. Je zou ook kunnen zeggen: permacultuur is leven in besef dat we onderdeel zijn van de natuur.
Permacultuur is ook een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld.

De komende tijd lichten we in deze blog een aantal ontwerpprincipes van permacultuur toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *